Schouwtjeslaan en de poortjes op het station

De agenda van de raadscommissie beheer van 19 november 2015 (hier staan de stukken) was redelijk kort. Toch duurde de commissie langer dan vooraf was bedacht. Na een begin onder andere een inspreker  over de eerder besproken herinrichting van de dijk in Spaarndam spraken we in de raadscommissie over de Schouwtjeslaan en over het toegankelijk houden van het station als de NS poortjes gaat plaatsen.

Inspreker over herinrichting van de dijk in Spaarndam

Naar aanleiding van de inspreker heb ik aan wethouder Sikkema gevraagd of de intentie van de inspreker deelt, namelijk dat er voldoende snelheidsremmende maatregelen moeten worden genomen. De wethouder heeft dit als antwoord op deze vraag beaamt.

Schouwtjeslaan

Tijdens de commissie hebben we (met mijn fractiegenoot Misja de Groot als woordvoerder) de maatregelen besproken om de veiligheid op de Schouwtjeslaan te verbeteren. Maatregelen die met een motie vreemd verzocht zijn door de raad eind 2014 en in 2015 via participatie geformuleerd dienden te worden.

Al voor de behandeling van in de commissie bleek dat de verschillende belanghebbenden het niet geheel eens zijn geworden over de te nemen maatregelen. Centraal staat dat de zebrapaden zoals voorgesteld door bewoners worden afgeraden (door de politie i.v.m. veiligheid) en daarom niet mee genomen zijn door het college in de plannen. Als gevolg zagen andere deelnemers aan de participatie aanleiding om hun wensen opnieuw onder de aandacht te brengen.

De commissiebehandeling werd daarmee erg gedetailleerd, waarbij we als D66 een betoog gehouden hebben om ons vooral niet op een te groot detailniveau te bemoeien met ontwerpen van de openbare ruimte. En nu vooral te gaan doen!

NS poortjes

Laat je iets gewoon gebeuren of pak je een rol als college dat is voor D66 de vraag die centraal staat voor D66 in het gesprek over de NS poortjes.

Met de eerder ingediende motie vragen we het college om een rol te pakken. College, ga in gesprek met de NS.

Wat D66 betreft moeten de onderwerpen van dit gesprek moet zijn:

  • zorg dat passanten het station kunnen blijven passeren;
  • zorg dat de winkels en horeca op het station toegankelijk blijft, ook voor toeristen;
  • zorg dat de twee onderdoorgangen op de jansstraat en de kruisstraat volwaardige en goede alternatieven worden om het station te passeren; en
  • zorg dat de poorten passen binnen het monumentale karakter van het station.

De brief van het college gaat op niet alle bovenstaande aspecten in dus D66 verwacht wel meer dan wat nu voorligt. De wethouder zegt toe dat ze in december met de NS in gesprek gaat. Ook zal de NS zelf de plannen komen presenteren aan de raadscommissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *